1

Laptop ieftin sau tableta?

Am observat in ultima perioada din ce in ce mai multe topicuri pe forumuri si alte comunitati online cu privire la diferentele si avantajele sau dezavantajele pentru o tableta versus un laptop ieftin. Deoarece in ultimii ani s-a dezvoltat destul de mult piata dispozitivelor mobile iar preturile la produsele IT&C au scazut destul de mult, se pune din ce in ce mai des problema alegerii intre laptop si tableta.

Desi amandoua sunt portabile si au ca idee de baza mobilitatea, exista cateva diferente majore intre ele si alegerea ar trebui sa se faca de fiecare persoana in parte, in functie de necesitati.

In primul rand, trebuie sa stabilim exact pentru ce avem nevoie de dispozitivul respectiv. Daca vrem mai multa mobilitate, iar puterea de calcul nu este prioritara, atunci tableta este o alegere mai inteleapta. Daca in schimb vom desfasura si alte activitati consumatoare de resurse, atunci laptopul este recomandat. Iata pe scurt principalele avantaje si dezavantaje pentru tablete si laptopuri.

Tabletele au fost construite cu scopul de a fi foarte portabile. Si laptopurile pot fi, insa dimensiunile reduse ale unei tablete, plus greutatea foarte scazuta (5-700 grame) fac ca aceasta sa fie alegerea potrivita in materie de portabiliate.

De asemenea, avand dimensiuni mici, si consumul scade considerabil, de aceea tabletele au o autonomie de pana la 10 ore, comparativ cu laptopurile care pot tine maxim 4-5 ore, in modul de lucru Power Saver, desfasurand activitati neconsumatoare de resurse.

Pe de alta parte, laptopurile au avantajul de a se preta mult mai bine pentru alte activitati, in afara de navigat pe internet si ascultat muzica. Daca ai nevoie sa faci ceva prelucrari de imagini in Photoshop sau sa programezi ceva, atunci laptopul castiga clar. Are putere de calcul mai mare, display-ul este de aproape doua ori mai mare ca la o tableta si in plus se pot conecta mai multe dispozitive periferice.

Cam acestea ar fi diferentele principale. Alegerea o va face fiecare in functie de necesitati. Daca in urma cu cativa ani, laptopul era un moft, iar acum recent, iPad-ul a fost considerat si el un moft, acum, pentru unele persoane, un dispozitiv mobil este absolut necesar si avand in vedere ca preturile tind sa scada, datorita dezvoltarii tehnologiei, nu mai putem spune ca a avea un laptop sau o tableta este un moft.

De aceea, daca aveti nevoie de mobilitate mai mare, alegeti tableta. Dar daca va trebuie mai multa putere de calcul sau lucrati foarte mult si nu va deplasati asa des, alegeti laptopul.

Prodix

Web padawan

Un comentariu

  1. Ambele si gata. Laptop la birou – tableta on the go. Problem solved.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *