1

Clienti si clienti

Unul din lucrurile cu care te confrunti cand lucrezi ca freelancer este ca mereu intri in contact direct cu clientii. Cand esti angajat la o firma nu prea ai tangente cu ei, tu doar iti faci treaba iar cei de la public relations au grija mai departe.

Ei bine, de cand lucrez ca freelancer am interactionat o gramada de clienti. Cu unii am colaborat sau colaborez iar cu altii nu. Pana acum pot sa zic ca nu am avut niciun client nemultumit de serviciul pe care i l-am oferit.

De ce?

Pentru ca niciodata nu am incercat sa il pacalesc sau sa profit de lipsa lui de cunostinte in domeniu. Daca venea cu o idee pentru proiect care nu era tocmai ok, incercam sa ii explic ca nu e bine si ca putem gasi alta cale de a face acel lucru.

O alta regula pe care o aplic mereu in colaborarile cu clientii mei este aceea ca niciodata nu ii taxez pentru un seriviciu pentru care nu mi-as taxa un prieten.

Ideea de baza este ca nu incerc sa profit de lipsa lor de cunostinte  in domeniu.

Nu tot la fel stau lucrurile si in privinta lor.  Vor cat mai mult si la un pret cat mai mic, daca s-ar putea chiar gratis.

Nu de mult am avut de facut o estimare de pret pentru un modul de printare (facturii + etichete pentru colet) in cadrul unui magazin online. Clientul, oarecum cunostinta,  foarte grabit sa ne apucam de treaba, ma suna si la 11-12 noaptea numai sa incepem mai repede. Dupa ce i-am trimis detaliat timpul si pretul pentru implementarile care le ceruse, pur si simplu a disparut de pe fata pamantului. Ulterior, am aflat de la o cunostinta comuna, ca suma pe care era dispus sa o plateasca nu depasea 150-200 lei.

Am avut de a face si cu persoane care imi reprosau ca mi-au platit un avans si vroiau sa vada in ce stadiu este proiectul. Asta in ideea in care eu nu le emisesem nicio factura de platit sau vreun contract de semnat.

Dar cum se zice: rau cu ei, dar mai rau fara ei 😀

Prodix

Web padawan

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *