0

5 lucruri pe care nu le stiati despre hartia igienica

Da, exista lucruri interesante despre hartie igienica, cum cred ca exista chestii interesante despre orice in lumea asta. Haideti sa dam putin valul de tabu si „personal” la o parte, si sa ne amuzam/uimim putin:

 1. Cine a inventat hartia igienica?

Pai cine daca nu harnicutii de chinezoi? In sec. VI d. Hr. s-a inregistrat prima utilizare a hartiei ca articol de toaleta, insa abia in sec. XIV a devenit populara, in timpul dinastiei Ming, care a solicitat fabricarea hartiei in acest scop. Se pare ca imparatul Hong Wu a avut cel mai delicat poponet, el comandand 15.000 de foi delicate si parfumate, special fabricate pentru uzul personal.

 2. Ce utilizau semenii nostri inainte de hartia igienica?

Daca e sa ne luam dupa Stalone in unul din filmele sale, scoicile erau la mare cautare 😛

Realistic vorbind, cred ca statutul social si locatia geografica depindeau mult de alegerile oamenilor in materie de nevoi personale de toaleta. Daca erai bogat, puteai folosi lana sau o carpa moale si lavabila. Romanii antici foloseau bureti infipti pe bete si apoi inmuiati in apa.

Daca faceai parte din patura sociala de jos, atunci cred ca trebuia sa te descurci cu o mana de iarba, frunze sau paie… ce iti era mai la indemana.

In unele parti ale lumii, mersul la toaleta se facea in cel mai apropiat rau sau apa curgatoare, pentru ca apa sa duca murdaria departe.. iar stersul.. ei bine se facea cu mana. De aceea, in India si in unele parti din Orientul Mijlociu se considera o ofensa sa mananci sau sa imparti alimentele cu mana stanga – pentru ca mana stanga era folosita in timpul vizitelor personale la rau.

O astfel de practica, dar mult mai moderna si igienica, este preferata in multe tari din Europa de azi. Multi considera hartia igienica a fi murdara si neigienica, asa ca prefera utilizarea bideului, care presupune o spalare si clatire a partilor intime dupa folosirea toaletei.

 3. Cate foi exista intr-o rola de hartie igienica?

Numarul de foi dintr-o rola depinde de producator si de tipul hartiei. Depinde si de numarul de straturi.

Numarul mediu de foi per rola poate varia enorm, de la 200 la 1000. In general, numarul foilor este mai mare cand vorbim de un singur strat, si mai mic pentru stratul dublu. Chestia e ca platim cam aceeasi bani, indiferent de optiune.

In general, rolele de hartie igienica pentru uz personal vor avea cam 200 foi per rola, in timp ce pentru facilitatile publice, se produc role cu mii de foi per rola.

 4. Cate foi de hartie igienica foloseste o persoana?

Stiu, pare un studiu cel putin stupid, dar un producator din statele unite a efectuat un astfel de studiu, iar rezultatul a fost 57 de foi de hartie igienica utilizate in medie pe zi de un cetatean american.

Asta inseamna 399 foi pe saptamana, 1996 de foi luna, 19152 de foi pe an si 1532160 de foi daca atingi venerabila varsta de 80 de ani!

Si vorbim aici de hartia igienica folosita doar in cele mai intim scop. Daca am calcula si foile folosite pentru stergerea nasului, ochelarilor, etc. cu siguranta am depasi 6 cifre de persoana pe an!

5. Hartia igienica moderna

Albul a devenit deja monoton atunci cand vorbim de hartia igienica. Astfel ca piata e invadata de culori precum roz sau piersica. Unele dintre ele sunt si parfumate. Dar stiati ca exista hartie igienica „personalizata”? Nu atat de populara la noi in Romania, dar in magazinele din SUA gasesti frecvent hartie igienica cu model de camuflaj, cu sudoku, sub forma de bancnota de 100$, ca sa nu te plictisesti. Si normal ca platesti si in plus daca vrei o astfel de hartie igienica mai moderna.

 

Prodix

Web padawan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *